Датум на ажурирање на податоците: 20.10.2022

Мерките се валидни на: 24.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Маските за лице повеќе нема да бидат задолжителни освен во болниците, ординациите и аптеките. Затоа повеќе нема да биде задолжително носењето маска за лице во јавниот превоз. Несуштинските патувања надвор од Европската унија повеќе нема да бидат забранети. Тестирањето на 1-ви и 7-ми денови и 10-дневниот карантински период повеќе нема да бидат задолжителни, ниту ќе биде потребно да се прикаже: Формулар за лоцирање на патници, валиден сертификат за вакцинација, опоравување или тест. Сепак, ова нема да важи за луѓе кои патуваат од земја со нова варијанта на загриженост; тие мора да продолжат да ги почитуваат сегашните правила.

Повеќе информации.

 За ограничувања за патување видете тука.

Безбеден билет за Ковид 19 (CST) = сертификат за вакцинација против Ковид 19 или сертификат за закрепнување од Ковид 19 (2G).

Ограничување на движењето

Без заклучување. Повеќе информации тука.

Препорака да се остане дома

Само кога имате симптоми на инфекција со Ковид 19.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1.5м.

Мерки за носење маска

Маските за лице повеќе нема да бидат задолжителни освен во болниците, ординациите и аптеките. Затоа повеќе нема да биде задолжително носењето маска за лице во јавниот превоз.

Посебни правила и препораки за деца

Маските за лице не се задолжителни за деца под 6 години. Од 18.02.2022 година маските се задолжителни за деца од 12-годишна возраст.

Забрана за собири

Нема обраничувања.

Самоизолација

Види погоре.

 

Парични казни за непочитување на мерките

Да, паричните казни за неппчитување на мерките се варијабилни.

Активност на отворено

Нема обраничувања.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Границите се отворени, видете погоре.

 

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Треба да го пополните формуларот за лоцирање на патници. Сертификатот за 3G (вакцинација, опоравување или тест) е доволен за влез во земјата од повеќето дестинации.

Доколку доаѓаат од многу ризична област или надвор од ЕУ или Шенген зоната или од земја што не е на белата листа на ЕУ, важат построги правила. Повеќе информации тука.

Дозволен влез на туристи

Границите се отворени за посетители. Повеќе информации тука

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Видете погоре и тука.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Видете погоре и тука.

Други потребни документи за влез во земјата

Видете погоре и тука.

Во случај на потреба од комерцијален PCR тест, повеќе информации тука.

Јавен превоз

Ферибродовите и превозот се одвиваат според нормалниот распоред.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Не е забранет, но со почитување на правилата и физичката дистанца и / или маската за лице.

Дојдовни летови

/

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Не е забрането, но со почитување на правилата и физичката дистанца и / или маската за лице

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворено.

Општи набавки

Отворени се сите продавници и аптеки.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

Без ограничувања.

Хотели

Отворени.

Без ограничувања.

Тематски паркови

Отворени.

Без ограничувања.

Фестивалите и ноќните клубови се отворени без ограничувања.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Без ограничувања.

Скијачки центри

Нема информација.

Плажи и јавни базени

Отворени.

Без ограничувања.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Сите настани се забранети, видете повеќе информации тука.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

/

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Белгија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping